Noutăţi Humanitas 07-13.06.2009


Săptămâna aceasta editura Humanitas scoate la înaintare trei autori grei: Martin Page, Radu Paraschivescu şi Richard Ford.

O poveste de dragoste, poate - Martin Page

O poveste de dragoste, poate este ultimul titlu tradus al scriitorului ce s-a hotărât să devină prost şi ne-a povestit despre o perfectă zi perfectă. Martin Page revine pe rafturile librăriilor la fel de insolit şi impertinent, la fel de imprevizibil şi antrenant.

Pe scurt: Virgile e personajul principal. Are treizeci şi unu de ani. Este ipohondru, practică yoga şi face psihoterapie. Şi este zăpăcit de Clara care l-a părăsit, însă el nu îşi aduce aminte să o cunoască. Himeră? Amnezie? Lume posibilă?

Pentru detalii, citiţi următorul fragment din carte:

“…Reconstitui aproape integral acele zile pe o foaie de hârtie. Dar Clara nu apăru nicăieri. Boala o eliminase.

După a doua sticlă de vin, pradă beţiei, Virgile îşi imagină drumurile străbătute de această femeie misterioasă. O vedea punându-şi mâna pe canatul uşii de la bucătărie, deschizând frigiderul şi luându-şi un pahar cu lapte de soia, sau ieşind de sub duş cu un prosop mare de baie în jurul sânilor. Căută vestigiile trecerii sale; se uită sub pat, goli dulapurile, inspectă dulăpiorul de farmacie. Dar nu descoperi nici un cercel, nici un ciorap, nici un fir de păr lung, nici un tub de cremă hidratantă. Îi lua ceva timp până invita o fată la el, din cauza zgomotului care se auzea din apartamentele vecine. Clara nu venise probabil niciodată la el…”

Nota librarului: Martin Page va fi prezent la târgul de carte Bookfest 2009. La invitaţia editurii Humanitas, autorul se va întâlni cu cititorii vineri, 19.06.2009 ora 17.00.

ziua independentei - Richard Ford

Raftul Denisei se îmbogăţeşte cu al doilea volum semnat de Richard Ford, autorul Cronicarului sportiv. Trilogia lui Frank Bascombe continuă în Ziua independenţei de data aceasta el fiind un agent imobiliar pentru cartierele de lux. Frank caută soluţii pentru a depăşi moartea fiului său, divorţul de Ann şi despărţirea de Vicki Arcenault, femeia ce a reaprins sentimentul de iubire în inima lui Bascombe. Comparat cu Rabbit al lui Updike, Frank Bascombe devine, sub bagheta lui Richard Ford, unul dintre personajele cu ajutorul cărora societatea americană contemporană poate fi înţeleasă prin empatia cu eroul zbuciumat al lui Ford.

Balul fantomelor - Radu Paraschivescu

Radu Paraschivescu a reuşit, se pare, să-şi bage inima înapoi în piept şi să ne invite la un Bal al fantomelor, un bal halucinant de amuzant, o frescă a societăţii româneşti de după ’89, societate ce a început să se confrunte cu problema consumului de droguri. Radu Paraschivescu mustăceşte ştrengar atât la adresa thrillerelor ieftine şi proaste cât şi la modul în care este privită problema traficanţilor de droguri şi a celor ce le utilizează. Personajele par a fi decupate de pe ecranele televizoarelor când acestea difuzează ştirile de la ora cinci şi prind contur în paginile cărţii, singura problemă fiind lipsa vocei Andreei Esca, întrucăt la un moment dat chiar îţi pare că ar trebui să se adudă de undeva.

Virgil Mihalcea este eroul principal, erou ce se ghidează după vorba de duh marca Woody Allen “dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i ce planuri ai” şi este profesor de istoria literaturii universale. Pentru înţelegerea personajului mi se pare mai important tributul ce-l plăteşte acestui panseu decât slujba sa ce îi cauzează la nesfârşit neplăceri.

Vă propun o mostră din umorul vioi practicat de mustaţa din spatele domnului Radu Paraschivescu:

“…Înăuntru privirea mi se opreşte asupra Dorinei<<Care-n-ai-făcut-epura?>>Dimache, profesoara de desen, care de la amigdale în jos seamănă cu pivotul lui Portland Traillblazers, iar de la mărul lui Adam în sus, cu un iepure consumat de o criză de identitate. Stă nemişcată şi se zgâieşte în disperare la orar, încercând să descopere unde ar trebui să se afle deja de cinci minute…

-Cinci unu la Petroşani pentru Dinamo, vesteşte Vasi Boldea. Băăă, fără Cozma vă bate şi Maica Tereza, bă, nenorociţilor.

-Nea Boldea, mai lasă, bre, radioul ăla, ce mama naibii. Păi, e consiliu sau Procesul Etapei? Un pic de bun-simţ, zău aşa, te văd om cu părul alb.

Apsotrofa lui Tudose îl lipeşte şi mai tare de tranzistor pe dascălul de tumbe. All we need is Radio Gaga/ Radio Vasi/ Radio Boldea, ar zice Freddie dacă ar mai fi printre noi.”

Nota librarului: Balul fantomelor este o carte de vacanţă, plăcută, interesantă, plină de vervă şi antren, un roman în care cuvintele sunt puse în slujba umorului şi fac o treabă excelentă. Ca să nu mai spun că profesorii din roman s-ar putea să retrezească amintirile fiecăruia din liceu… şi să nască întrebări în mintea tinerilor părinţi, dacă chiar e ok să-ţi dai copilul la şcoală în România.

Mai trecem în revistă şi reeditările cărţilor domnului Horia-Roman Patapievici, Zbor în bătaia săgeţii şi Discernământul modernitatii, precum şi apariţia Jurnalului 2003-2009 al Oanei Pellea.

Jurnal - Oana Pellea

Toate titlurile le găsiţi pe raftul librăriei Cartea de nisip.

Vă aşteptăm!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s