Noutăţi Editura ART


În sfârṣit a apărut Atlasul de mitocănie urbană! Campania dusă de Radio Guerrilla s-a concretizat la Editura ART. Introducerea scrisă de Neagu Djuvara ṣi articolele semnate Radu Paraschivescu ṣi Cristian Tudor Popescu, alături de textele savuroase ṣi desenele excelente pot transforma Atlasul faunei urbane în bestsellerul verii.

Mai multe despre Atlas o să puteṭi afla din recenzia ce o să fie publicată zilele acestea pe blog.

J.M.G. le Clézio poposeṣte pe rafturile librăriei cu un nou roman sensibil ṣi poetic, după cum ne-a obiṣnuit.

Laureatul Premiului Nobel de anul trecut povesteṣte de această dată despre ṭara imaginată de un copilaṣ din timpul celui de-al doilea război mondial, ṭară pe care o denumeṣte Urania.

­Ţara plăsmuită de copilul Daniel Silitoe e opusul lumii în care trăieṣte, pe tărâmul născocit cu ajutorul legendelor despre zeii Olimpului totul este frumos ṣi paṣnic.

Devenit geograf, inventatorul Uraniei descoperă două oraṣe pierdute, oraṣe pe care le transformă în cetăṭi utopice la fel ca ṣi cetatea copilăriei sale.

Ce va urma, puteṭi afla doar citind romanul Urania proaspăt tradus la Editura ART.

Fraṭii Vakulosvki au avut întâlnire cu fraṭii Presniakov, rezultatul fiind traducerea primului roman a celor din urmă Ucide arbitrul!

Roman amuzant ṣi antrenant, se transformă pe parcurs dintr-un thriller într-un discurs satiric la adresa Rusiei contemporane ṣi a Uniunii Europene.

Totul începe de la decizia a patru prieteni Hot-Dog, Pepsi, Nataṣa ṣi povestitorul, de a ucide arbitrul care a dezavantajat echipa Rusiei la finala Campionatului Mondial de Fotbal. Ajunṣi într-un hotel all inclusive cei patru încep să se bucure de oferta hotelului, atât din punct de vedere al mâncării cât ṣi a posturilor TV pentru adulṭi.

Colecṭia Desenul din covor adaugă la titlurile de până acum o satiră plină de umor ce se abate asupra societăṭii contemporane.

Demonul teoriei, colecṭia atât de îndrăgită de iubitorii de înṭelepciune, se îmbogăṭeṣte cu două titluri foarte interesante: Iubire ṣi justiṭie de Paul Ricoeur ṣi Sentimentul de impostură de Belinda Cannone.

Iubire ṣi justiṭie a fost iniṭial o conferinṭă ṭinută de Paul Ricoeur în 1989 cu ocazia decernării Premiului Leopold Lucas, ca recompensă pentru „publicare unor lucrări emintente din domeniul teologiei, al ṣtiinṭelor umaniste, al istoriei sau al filozofiei”.

Acestei conferinṭe i se mai alătură, în volumul de faṭă, încă două conferinṭe apropiate din punct de vedere tematic: Sinele în oglinda Scripturilor ṣi Sinele „mandatat”. O my prophetic soul!

Manuel Vazquez Montalban a.k.a. MVM îṣi începe seria de autor la Editura ART! Scriitorul ṣi jurnalistul spaniol decedat în 2003 a căror romane ṣtiinṭifico-politico-poliṭiste l-au transformat într-unul dintre cei mai citiṭi ṣi iubiṭi autori spanioli îṣi face debutul la Editura ART cu romanul Roza din Alexandria. un caz Carvalho.

Roman poliṭist excelent construit a cărui personaj principal este detectivul Pepe Carvalho, te duce cu gândul la romanele ṣi personajele unor scriitori precum George Simenon ṣi Sir Arthur Conan Doyle, însă cu o scriitură puternic străbătută de o critică la adresa politicii ṣi a societăṭii spaniole.

Cel mai bine despre romanele lui Montalban, ne poate vorbi cel mai bine, chiar el însuṣi:

…un roman bazat pe un fapt criminal care necesită o investigaṭie, o călătorie sau simple ocoluri literare, care foloseṣte retorica ṣi cheile formale tipice tradiṭiei de gen ṣi care la un moment dat e recodificat de romancierii nord-americani ṣi devine referentul de la care genul pleacă ṣi se modifică. […] romanul negru dă delictului o dimensiune social-urbană, legată de dezvoltarea unui anume capitalism, care creează relaṭii inter-umane foarte speciale; lumea unde ia sfârṣit legalitatea ṣi începe ilegalitatea e o graniṭă negociată, iar romanul negru captează faptul în chip realist; pentru a-ṣi asuma ṣi capta realismul, romanul negru are toate posibilităṭile tehnice superioare celor pe care le-au putut avea la vremea lor realismul socialist ṣi realismul critic.

Dacă noi nu v-am convins să luaṭi în mână romanul lui MVM, atunci nota introductivă a traducătoarei Ileana Scipione în care găsiṭi atât detalii despre personajul Pepe Carvalho cât ṣi despre romanele ṣi viaṭa lui Montalban, sigur o să vă facă să o puneṭi pe lista de titluri de citit în vacanṭă.

Se pare că Editura ART este pusă pe fapte mari, oferindu-ne Premiul Uniunii Scriitorilor pe 2008 la categoria critică şi istorie literară: Ştim noi cine a fost Eminescu? Fapte, enigme, ipoteze.

„Cum să reconstituim sentimentele, reflecţiile, reveriile, viziunile pe care străzile şi monumentele din Berlinul anilor 1873–1874 i le inspirau lui Eminescu? Am propus denumirea de onirobiografie pentru metoda unui cercetător care, în mod experimental, ţine seama de partea de inconştient implicată în percepţia mediului urban şi, plasându-se în locul locuit de personajul său, nu refuză propria investiţie personală a decorului, drept condiţie a unei posibile întâlniri în spaţiul lecturii-proiecţie cu eroul său. Ce ştim despre Eminescu? Ce nu ştim şi ar trebui să aflăm? Aceste întrebări au stat la originea cercetărilor mele. Inventariind tot ce a scris Eminescu, nu ştim nici cum şi-a conceput el însuşi opera şi nici cine a fost el, autorul Operelor care i se atribuie acum. Analiza şi interpretarea scrierilor eminesciene trebuie să se îmbine cu reflecţia biografică; altfel spus, lectura «operei» să implice lectura «vieţii».“

Ilina Gregori

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s