Platon ṣi Aristotel sau ornitorincul ṣi furnicarul?


carte1

Thomas Cathcart și Daniel Klein sunt doi prieteni din liceu, adepți ai Filosdoticii – curent filosofic ce explică orice concept, filosofic sau nu, printr-o anecdotă trăznită care cel mai adesea stârnește crize de râs.

Prima carte semnată de aceștia, Platon și ornitorincul intră într-un bar… (mic tratat de filosdotică) demontează, reduce la esență și la absurd marile domenii filosofice. Metafizica, logica, teoria cunoașterii, existențialismul si altele, sunt pentru filosdoticieni niște gogoși spoite și umflate de probleme mai puțin importante. Lucrurile serioase nu trebuie luate în serios. Serios! Mi-e greu să nu dau exemple din carte pentru că anecdotele de acolo ilustrează esența filosofiei …pentru neserioși. Iată un exemplu de filosofie aeriană:

De câți filosofi New Age e nevoie pentru a schimba un bec?

De niciunul, fiindcă imediat pun bazele unui unui grup de

sprijin intitulat  «Cum să faci față întunericului».

A doua carte semnată de întemeietorii Filosdoticii  apărută recent la noi cu titlul : Aristotel și furnicarul merg la Washington… (mic antitratat de abureală politică) vizează un domeniu mai restrâns dar poate cel mai bogat în perle de tot soiul – discursul politic. Cred că deja vă și bufnește râsul.

Logica practicată după ureche naște umorul involuntar de cea mai bună calitate iar pastilele sunt cu atât mai tari cu cât sunt servite de un Clinton, de un W. Bush sau de un Cezar. Este vorba, după cum probabil ați ghicit, de abureala fără sens și fără logică a discursului politic care zgârie în mod constant milioane de timpane.

Cam serioasă prezentarea asta pentru două cărți care te fac să te îndoi de râs dar așa a ieșit. Nu imi vine să le spun cărți de vacanță pentru că de multe ori chestia asta are conotație peiorativă.

Nu vreau să le spun nici cărți de bancuri pentru că nu sunt vulgare. Sunt cărți de filosofie din care inveți râzând în hohote și care îți arată cu degetul chestiunile abstracte coborâte din cer cu ruda de scuturat prune.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s