Sorokin ṣi Kremlinul de zahăr


Vladimir Sorokin - Kremlinul de zahar

Sorokin este autorul underground care refuză să devină un “inginer al sufletului uman” asemenea predecesorilor săi, mai marii Dostoievski şi Tolstoi, care au fost denumiţi astfel de Lenin şi totodată el este cel care neagă importanţa morală şi spirituală a literaturii scrise considerând-o un act pur estetic.

Dovedind forţă si iscusinţă în exprimarea cuvântului scris în “Kremlinul de zahăr”, Sorokin creează o lume a violenţei fără limite şi  nu ezită să ne mărturisească secretele care se ascund în spatele cortinei ridicate de stăpânirea rusă, a cărei  putere se află în mâna ţarului care îşi minte, manipulează şi pedepseşte poporul.

Rusia anului 2028 trăieşte după normele instaurate de Ivan cel Groaznic Simbolul puterii este Kremlin-ul, element care apare constant pe parcursul întregului text, sub forma unei figurine de zahăr, care este dorită, fărmiţată, împărţită consumată  peste tot şi de fiecare, într-un cadru oarecum arhaic care musteste de violenţă şi grotesc. Pe acest fundal prind viaţă  personaje, datorită cărora se trăiesc sentimente precum neputinţa, inutilitatea, foamea, singurătatea, frica, cruzimea, groaza şi nimic altceva.

Paradoxal, zahărul din titlu are gustul amar al violenţei şi al abuzului care la Sorokin devin “personaje” omniprezente, care se strecoară în cele mai intime locuri şi spaţii şi pun stăpănire pe lucrul care ar trebui să rămână nealtrerat: sufletul omenesc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s