Noutăṭi Nemira la Bookfest


A trecut ceva timp de la Bookfest dar abia acum am reuṣit să termin cele trei cărṭi care mi-au atras atenṭia publicate de Nemira.


pistolarulPistolarul – Stephen King

Recunosc că sunt un fan Stephen King încă din liceu. Nu am să uit niciodată fiorii daṭi de Christine sau Carrie la fel cum nu am să uit Shining, atât cartea cât ṣi filmele. Cimitirul animalelor a fost unul dintre filmele care mi-au provocat coṣmaruri îndelungate, copilul ṣi pisica înviaṭi din morṭi bântuindu-mi imaginaṭia de adolescent.

Seria Dark Tower a debutat în limba română la Bookfest. Fanii lui King ṣtiu despre ce vorbesc căci Dark Tower a provocat o isterie în rândul fanilor scriitorului. Cărṭi, desene, comic books. Pistolarul, eroul principal al seriei a creat un adevărat cult, personajul devenind foarte îndrăgit de către fani. King povesteṣte că la un moment dat primea scrisori de la fani care îl rugau să scrie mai repede continuarea din seria Dark Tower pentru că mor de nerăbdare să vadă ce se mai întâmplă cu pistolarul. O fană destul de în vârstă îl roagă să termine seria pentru că s-ar putea să nu mai trăiască foarte mult ṣi îṣi doreṣte foarte mult să citească continuarea.

Iată că avem ṣi noi bucuria să citim seria Dark Tower acum în limba română. Pot să spun că am citit pe nerăsuflate primul volum, Pistolarul ṣi că deja aṣtept cu sufletul la gură următorul volum. Deṣi nu sunt un fan fantasy, seria Dark Tower m-a sedus fără drept de apel. Pistolarul este exact acel tip de personaj pe care îl căutam în copilărie ṣi adolescenṭă: misterios, plin de secrete, rece, curajos, Alesul, inteligent, etc. Cred că personajul poate fi cel mai bine înṭeles ṣi cartea poate fi cu adevărat savurată doar dacă vei reuṣi să o citeṣti prin ochii celui care erai când aveai 15-16 ani. Eu cred că am reuṣit să fac asta ṣi nu îmi pare rău absolut deloc.

Istoria cuceririi amoroase din Antichitate până în zilele noastre – Jean Claude Bologne


Istoria cuceririlor amoroase - Jean C. Bologne - 65.90 ronÎntotdeauna m-am întrebat cum procedau bunicii noṣtri când doreau să agaṭe sau să aibe parte de puṭină hârjoneală. Deṣi nu am avut niciodată un răspuns clar, mi-am imaginat că metoda de agăṭat de acum 50 de ani era cam aceeaṣi ca acum. Dovada că m-am înṣelat este în cartea asta. Ideea secolului vitezist nu este doar o găselniṭă dată de evoluṭia tehnicii. Abordarea persoanei de sex opus s-a schimbat de câteva ori în secolul trecut, trecându-se rapid de la abordarea vulgară a bărbatului, la abordarea francă ṣi directă din partea femeilor, de la sărutul care însemna de multe ori finalizarea relaṭiei cu căsătoria la flirturile curajoase din partea femeilor ṣi la one night standuri. Cavalerismul se transformă în bădărănie, iar cadourile care înainte doreau un angajament îndelungat acum vizează doar o noapte de sex. Dacă înainte o domniṣoară care se uita puṭin mai lung la un bărbat era considerată imediat o fată uṣoară ṣi risca să rămână nemăritată, acum se caută fete cu experienṭă iar timiditatea sau pudibonderia sunt privite suspicios. Mitul virginei ṣi a nopṭii nupṭiale este spulberat, femeile îsi strigă independenṭa ṣi libertatea de alegere. Interesant că aceste lucruri duc la o nesiguranṭă a bărbatului în ceea ce înseamnă o relaṭie de durată precum ṣi un angajament.

Istoria cuceririi amoroase m-a fascinat de la bun început. Chiar nu mă gândeam că erau ṣi înainte manuale de agăṭat ṣi că sfaturile scrise erau puse în practică. Ovidiu îi învăṭa pe contemporanii lui arta de a agăṭa în Heroide.  Amoruri.  Arta iubirii. Remediile iubirii. Cosmetice. In secolul al XIII-lea exista La clef d’amors ṣi un Guiart ṣi un Jakes d’Amiens cu L’art d’Amours. Sthendal, Rousseau, Magistrul Elias, Pierre Durand vorbesc despre agăṭat ṣi învaṭă meṣteṣugul de a cuceri femei. Nu poṭi să nu zâmbeṣti când afli cât avea de tras un amant până să se bucure trupeṣte de iubita sa, câte zile de mers la biserică până să primească acceptul de a se întâlni undeva unde să se dăruiască. Cadouri, poezii, dansuri, căntări la lumina lunii, epistole, violuri, intrigi, întreaga istorie a cuceririi amoroase este plină de astfel de episoade. Autorul construieṣte atât cu ajutorul cărṭilor acelor vremuri cât ṣi bazându-se pe epistole ṣi relatări ale unor istorici modul în care bărbaṭii ṣi femeile încercau să cucerească persoana iubită. Iar zicala în dragoste ṣi în război totul este permis este foarte adevărată ṣi cât se poate de aplicată.

Ar mai fi multe de povesti însă am să vă las să descoperiṭi singuri despre ce este vorba. Vă dau un citat din carte ca să vă convingeṭi de isteṭimea ṣi imaginaṭia celui ce agaṭă:

„Totul este permis când agăṭi, inclusiv cele mai proaste glume cu putinṭă, cum ar fi poanta cu camionul… dar în ultimă instanṭă : după ce i se cere unei fete să spună camion, i se prind sânii ṣi se claxonează râzând bip-bip. E foarte eficientă cu cele credule ṣi apoi, în afara unei palme, ce altceva ṭi se poate întâmpla?

Evanghelia după Satana – Patrick Graham


Evanghelia dupa satana - Patrick Graham - 72.89 ronJohn Saul, Dean Koontz, Clive Barker, William Peter Blatty, Stephen King, Lovecraft, Poe sunt scriitori ce îi găseṣti pe rafturile bibliotecii mele. Filmele ṣi cărṭile horror sunt un viciu de care nu am să mă pot vindeca vreodată. Ăsta este motivul pentru care în momentul în care am văzut sângeriul titlu Evanghelia după Satana am scăpat un uaaaaaah! Am luat cartea ṣi am pus-o bine sub Pistolar ṣi Istoria cuceririi amoroase. A aṣteptat cuminte iar în momentul în care am luat-o în mână m-a cuprins în ghearele sale demonice ṣi nu mi-a mai dat drumul un weekend întreg, fiind nevoie de o exorcizare din partea iubitei mele care a făcut apel la unele învăṭături din cartea mai sus pomenite pentru a mă dezlipi de carte.

Pfiuuu! De mult nu am mai citit aṣa un horror! Exorcizări, posedări, demoni, draci, călugăriṭie dubioase, mânăstiri necunoscute, crime înspăimântătoare! De toate, până la saturaṭie! Până îṭi vine să strigi: Gataaa! Nu mai pot! Nu mai vreau! Dar cartea nu te lasă! Te ṭine, te leagă, te amăgeṣte, te năuceṣte de cap! Ufff! Mă scuzaṭi.

Patrick Graham e un tip foarte simpatic, pilot de avion ce activează ca expert pe probleme de spionaj economic, are patruzeci ṣi unu de ani, are trei copii ṣi este pasionat de istoria religiilor. Majoritatea oamenilor când citesc ceva foarte înfricoṣător se întreabă dacă tipul de a scris aṣa ceva are toată colivia acasă ṣi dacă nu e pe undeva prin vreo închisoare de maximă securitate pentru că ṣi-a ucis familia într-un acces de furie ṣi nebunie. Ei, Patrick e cât se poate de cuminte ṣi, se pare, cu picioarele pe pământ. Că îi merge lui mintea aiurea uneori ṣi că maṣina de scris îi provoacă imaginaṭia să o ia razna, asta e altceva. Poate că maṣina lui de scris e posedată…

Evanghelia după Satana e un horror bun, fain, ce merită să-l citeṣti noaptea singur-singurel. Frica se garantează! Dacă îṭi plac conspiraṭiile în gen NWO sau templierii conducători ai lumii atunci romanul o să te mulṭumească, deṣi pe mine personal chestiile de genul mă lasă rece. Deci, dacă teoriile conspiraṭioniste te atrag, pune mâna pe carte deoarece teoria lui Graham sună foarte bine.

Templieri, evanghelie pierdută (cică INRI înseamnă altceva), lucruri ascunse de Biserică (se pare că Iisus nu s-a ridicat niciodată la ceruri iar Dumnezeu nu prea dă doi bani pe lumea asta), organizaṭii ultrasecrete (Novus Ordo, călugării arhivatori, etc.), papi asasinaṭi, sataniṣti, etc. sunt ingredientele principale ale Evangheliei după Satana.

Din fericire nu este decât ficṭiune. Sau nu…

Reclame

Un gând despre „Noutăṭi Nemira la Bookfest

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s