Sentimentul de impostură


Sentimentul de impostura - 19.9 leiCum poți analiza un sentiment? Încerci să-i înţelegi cauzele, poate să vezi cum se manifestă sau îl descrii cât mai precis cu putinţă pentru a-l putea clarifica. Toate acestea plus încă altele le face Belinda Cannone, profesoara de literatură comparată, în cartea sa Sentimentul de impostură, apărută în una din cele mai deosebite colecţii ale editurii Art – Demonul teoriei.

Etimologia termenului impostură nu lămureşte lucrurile căci se referă la impostorul profesionist, cel care uzurpă un nume sau o calitate care nu-i aparţine, fără nici o problemă de conştiinţă, ducând astfel lipsă de acest sentiment.

Să luăm o situaţie simplă de viaţă cum ar fi de pildă cea în care stai la masă, într-un castel vechi iar la un moment dat simţi că nu faci impresie bună și îți dai seama că ceilalţi se uită la tine. Te cuprinde ruşinea și știi că nu e pentru prima oară când se întâmplă.

Îndoiala că locul tău este legitim și angoasa că ceilalţi îşi vor da seama survine din momentul în care, copil fiind, ai început, plin de dorinţă şi dinamism, să-ţi conștruieşti o identitate iar mai târziu, urcând spre vârsta maturităţii, trebuie să-ți asumi rolurile de bărbat sau femeie, părinte, iubit, artist sau om politic. Trăind aceste ipostaze , odată cu interogaţiile de genul ce fac eu aici? am vreo legătură cu această lume şi cu semeni mei? sunt oare ca ei? te poate cuprinde sentimentul de impostură, căci, se întreabă scriitoarea:

… cine dintre noi poate crede că este acolo unde trebuie să fie şi ceea ce trebuie să fie.”

Bogatul ce a fost sărac, artistul ce caută autenticitatea sau cel ce nu ştie ce înseamnă a fi tu însuţi într-un univers plin de tipare, cel care, precum Kafka, simte că lumea este în impostură, sunt cei care duc povara unui sentiment neliniştitor ce poate constitui atât un impuls spre a fi mai bun cât şi sursa unei temeri puternice.

Analizând diferite personaje livreşti sau de film, întrebându-şi prietenii, cercetând jurnale celebre sau disecând propriile trăiri, fără intenţia de a critica sau lăuda, ci doar de a înţelege, Belinda Cannoe construieşte o carte ce merită citită şi apoi păstrată pe raftul de eseuri al biblioteci personale.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s