Casa somnului


casa somnului - 19.50 lei

Casa somnnului te fascinează începând cu prima pagină, te seduce treptat şi te cucereşte definitiv până la sfârşit. Credeai că somnul este odihnă, stare de confort sau pur şi simplu, necesitate? Ei bine, Jonathan Coe îţi spune altceva.

Somnul este maladie. Somnul este obsesie. Somnul este realitate. Somnul este evadare din realitate. Somnul este moarte.

„Povestea” se construieşte lin, dar ameţitor păstrând forma şi structura somnului, tema predominantă pe tot parcursul romanului. Totul începe în campusul universitar Ashdown şi se sfârşeşte în acelaşi loc, care îşi schimbă doar numele, devenind Clinica Dudden.

Personajele trăiesc între trecut şi prezent, conduse de dorinţe imposibile Oricine ar vrea să le cunoască din prima clipă, pentru că sunt în acelaşi timp puternice şi fragile, cred cu tărie în propriile pasiuni, uneori bizare şi absurde. Destinele lor se întrepătrund mereu, pornind din perioada studenţiei şi continuând până la maturitate

Sarah adoarme instantaneu, în momentul în care simte orice emoţie puternică. Visele ei sunt atât de reale, încât are impresia că s-au întâmplat aievea. Ea reprezintă personajul ambivalent, care îşi doreşte cu ardoare explicarea tuturor lucrurilor care ţin de propriu-i suflet.

Doctorul Dudden studiază somnul pe care îl consideră boala secolului. Motivul este simplu: acesta reduce viaţa fiecărui om cu o treime din durata totală a acesteia. Obsesia lui este să-l reducă pentru totdeauna. Pentru îndeplinirea acestui vis absurd nu ezită să recurgă la cele mai sadice metode, ajungând pânâ la sacrificii animale şi chiar umane.

Terry nu doarme deloc. El este tânărul pasionat de cinematografie. El caută un film dar singura dovadă a existenţei acestuia este o fotografie. Devine cel mai interesant caz al doctorului Dudden.

Robert este personajul cel mai sensibil din roman. Pasiunea lui Robert este Sarah, şi este atât de mistuitoare încât ajunge să facă o operaţie de schimbare a sexului.

Pe lângă o poveste scrisă excelent şi personaje pe măsură,  Jonathan Coe, ca un adevărat britanic, încântă cu ironii îndreptate împotriva sistemului politic din propria-i ţară, dar şi împotriva americanilor, a căror superficialitate îl scoate din sărite.

Casa somnului este mult mai mult decât atât. Este o capodoperă care trebuie lecturată de fiecare cititor pretenţios Casa somnului este şi va rămâne o carte despre somn, care te ţine treaz până la ultima pagină.

Anunțuri

Un gând despre „Casa somnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s