New Weird fantasy


new weird “Ciudat”, mi-am spus după ce am terminat de citit Staţia pierzaniei, primul volum din trilogia Noul Crobuzon de China Miéville. “Ciudat” se şi numea genul din care făcea parte scriitura, după cum aveam să aflu nu mult mai târziu. Datorită editurii Millennium Press, mi-a căzut în mână antologia New weird, editată de soţii Ann şi Jeff Vandermeer.

Estetică a grotescului, personaje mitice, simbioze fantastice, mitologie revalorificată, convergenţă a genurilor SF, Horror, Fantasy, New Weird surprinde prin ingeniozitate, imaginaţie ieşită din comun, reinventare a spaţiilor şi a legilor de orice fel. Ciudat şi seducător, prinde înca de la prima pagină, e ca o pânză de păianjen venită dintr-o altă dimensiune. Nu e SF, nu e Horror, e New Weird Fantasy.

Surprize plăcute am avut de când am cumpărat cartea şi până am terminat-o de citit.

Antologia începe cu un mic studiu introductiv de Jeff Vandermeer, foarte bine venit, despre ceea ce înseamnă noul curent; de unde îşi trage seva, unde se desprinde de precursorii săi, efectele pe care le produce pe diferite nivele. Introducerea se încheie cu o încercare de a defini New weird-ul. Urmează o secţiune de povestiri intitulată “Stimuli” în care găsim povestiri foarte apropiate genului, scrise înainte ca acesta să se concretizeze sau să capete o denumire. Continua cu “Dovezi”, secţiune ce ne serveşte chintesenţa cărţii, prin câteva povestiri semnate, printre alţii, de China Miéville, K. J. Bishop şi Jeffrey Ford, autori ce se identifică cu genul. Urmează o parte dintr-o dezbatere, aşa cum a avut ea loc pe Third Alternative Message Board, discuţie publică ce stă la baza conceptului.

Surprizele continuă: o creaţie literară colectivă, la care participă Paul Di Filippo (cel care dă startul), Cat Rambo, Sarah Monette, Daniel Abraham, Felix Gilman, Hal Duncan şi Conrad Williams. Le-a ieşit o chestie minunată. În final, urmează o secţiune intitulată “bizaROmania”, în care îi citim pe Danut Ivanescu şi pe Ana-Maria Negrilă, autori ce se încadrează cu succes în noul şi bizarul gen.

Cititori de SF, F, H, steampunk, cyberpunk, slipstream, fantasy, pulp s.a. puneţi mâna pe carte, nu veţi regreta. V-o recomand făra să-mi fie teama că greşesc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s