Istoria canibalismului sau dulce-i tare mândra mea!


Istoria canibalismului - Manuel Moros Pena - 49.90Îl ştii pe Hannibal Lecter? L-ai urmărit îndeaproape? Ai văzut toate filmele şi ai citit cărţile? Te-a înfricoşat? Ţi-ai dorit să nu fi ştiut vreodată de el? Cannibal Holocaust ţi-a provocat insomnii sau coşmaruri? Îţi place să crezi că toate aceste lucruri nu sunt decât ficţiune? Ei bine, ţeapă! Muahahaha! Totul e cât se poate de real!

Nu ştiu cât de ok este introducerea la această carte plină de orori. Nu ştiu nici dacă poţi să faci o introducere ok la o astfel de carte precum Istoria canibalismului a lui Manuel Moros Pena.

Manuel Moros Pena a scris un studiu antropologic bine documentat, dedicat, probabil, în mod direct specialiṣtilor din domeniu antropologiei, sociologiei ṣi psihologiei, însă chiar ṣi unui neiniṭiat i se permite să pătrundă în lumea întunecată a antropofagiei ṣi a demenṭei datorită textului uṣor de descifrat.

Un lucru este cât se poate de cert: această carte este interzisă celor slabi de înger şi gurmanzilor!

Volumul pe care vi-l prezint este un studiu asupra antropofagiei din Antichitate până în prezent. Se trec în revistă atăt triburile canibale din Africa, America, Australia, etc precum şi strămoşii lui homo sapiens. Pena povesteşte şi de expeditorii moderni – precum Sir John Franklin care a dispărut şi s-a descoperit că după ce a naufragiat, echipajul, pentru a supravieţui a recurs la acte de canibalism – şi de contemporanii forţaţi de împrejurări să mănânce carne de om pentru a-şi asigura supravieţuirea, de la sportivii al căror avion s-a prăbuşit în Anzi fiind salvaţi abia după 72 de zile.

Studiul lui Pena se împarte în următoarele categorii:

Canibalismul de supravieţuire (este dat exemplu mai sus), canibalismul ritualic, canibalismul războinic, canibalismul preistoric şi canibalismul patologic.

Aş vrea să vă povestesc despre fiecare însă nu ştiu dacă toţi vizitatorii sunt tari de stomac şi sunt interesaţi de aşa ceva. Vă mai spun că sunt trecuţi şi criminalii în serie care s-au remarcat prin acte de antropofagie şi că la sfârşitul cărţii sunt trecute în revistă câteva filme pe această temă. Iată câteva titluri: The silence of the lambs, Sin City, Citizen X, Cannibal Holocaust, Delicatessen, etc.

Cartea este o incursiune în partea întunecată a sufletului uman, a minţii pierdute şi a unor obiceiuri specific animale, obiceiuri ce ar fi trebuit să fie demult dispărute. Cine are curaj şi inimă, poate să facă această incursiune în canibalism, însă spun încă de pe acum că nu va fi un drum uşor.

Dacă am trezit curiozitatea şi dacă cineva vrea să afle mai multe despre carte înainte să o cumpere, promit să răspund, deoarece prefer să închei aici recenzia şi sper să nu ne scadă vizitatorii.

Nota librarului: nu este o carte de vacanţă însă s-au vehiculat zvonuri conform cărora ar fi o carte de bucate. Doresc să precizez că zvonul nu a fost lansat în librărie.

4 gânduri despre „Istoria canibalismului sau dulce-i tare mândra mea!

 1. Recenzia asta pare ca o stire de ora 5 la pro tv. senzational, tam-tam, tam-tam mai degraba, aduce a sunetul tobelor ritualice ce prevesteau ingurgitarea unui om.
  Ce sa-i faci, business is business…

  • Nu cred ca actele contemporanilor de canibalism si-ar fi gasit loc vreodata altundeva decat la stirile de la ora 5.
   Cartea este senzationala, este adevarat, dar nu stiu de ce spui acelasi lucru despre recenzie.
   Poate ca un act antropofagic nu este senzational pentru tine sau alti oameni, dar nici comun nu este.
   Cat despre eventuala caracteristica comerciala sau simplista a recenziei prefer o astfel de prezentare in ciuda unei recenzii mai dezvoltate tocmai datorita subiectului delicat trata de catre autor.
   Nu este scopul meu de a provoca anumiti fiori sau senzatii extreme sau de a ma lauda cu ce carte dementa am mai citit.
   Cartea este suficient de inspaimantatoare si violenta pentru a-i mai face si eu o astfel de prezentare. Iar daca recenzia e usurica sa stii ca m-am inspirat dintr-un banc ce circula prin fancluburile lui Ed Gein: „Stii de ce Ed da la maxim caldura in hambarul sau? Pentru ca mobilei sale sa nu i se faca pielea de gaina.”

  • Chiar este foarte tare cartea. Din pacate unele persoane sunt deranjate de culoarea cu care sunt scrise literele si le face greu de citit (o culoare ce aduce cu sangele uscat 😀 )
   Iti mai recomand pe aceeasi tema, daca te intereseaza Filozoful crud, Humanitas. Nu cred ca o mai gasesti dar ti-o imprumut daca esti din Timisoara. 🙂
   Razvan van Firescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s