Natură moartă cu ciori


natura moarta cu ciori - 59,99După Relicva, Relicvariul şi Vitrina de curiozităţi cuplul de scriitori Douglas Preston şi Lincoln Child  ni-l aduc şi pe cel de-al patrulea volum al seriei Pendergast, Natură moartă cu ciori, care redă un episod dramatic şi traumatizant din viaţa orăşelului Medicine Creek (inventat de către autori) – o aşezare micuţă şi altfel liniştită, situată în sud-vestul statului Kansas.

Acţiunea cărţii se declanşează brusc, cu o crimă sălbatică şi ciudată, ritualică la prima vedere, de o cruzime înfiorătoare. Acesteia îi urmează o serie de alte crime la fel de barbare şi de absurde, în rezolvarea cărora, pe lângă agenţii de poliţie, se implică şi agentul FBI Aloysius Pendergast, un personaj ce posedă o personalitate unică, neobişnuită, cunoştinţe remarcabile din domenii variate ce nu prezintă legături între ele şi o intuiţie uluitoare, care valorează, în majoritatea cazurilor, mult mai mult decât convingerile şi certitudinile celorlalţi. Pendergast aminteşte de Erast Fandorin al lui Akunin, deoarece, ca şi acesta, este un tip serios, inteligent, enigmatic, grav şi ferm, de un farmec enervant pentru mulţi din jurul său.

Independent de subiectul ales – desocializarea ce atrage după sine pericolul manifestărilor atavice ale speciei umane – de firul narativ lin, uşor de urmărit, m-a impresionat faptul că, deşi par forţate, întamplările relatate în această carte sunt, totuşi, verosimile.

Preston şi Child construiesc un scenariu cosmaresc, atingând paroxismul, demn de filmele situate în sfera genului horror. Dacă ar exista o corespondenţă adevărată, concretă,  între imaginar şi viaţă, ficţiune şi realitate, atunci această carte reflectă intensitatea maximă a temerilor umane  –oroarea, neputinţa  şi şocul  decăderii la un stadiu inferior de existenţă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s