Noapte bună, copii!


După ani de emigraţie americană, Marius vine în România într-o vizită de afaceri. Dar nu doar atît. Ca dovadă, şi-a adus cu el un Chevrolet Corvette roşu, unul din visele materializate ale adolescenţei lui. Ceea ce nu ştie încă este că în fosta lui ţară nu-l aşteaptă doar amintirile luminoase şi plăcerea de a-şi etala prosperitatea şi succesul american, ci şi umbrele trecutului. Noapte bună, copii! este un periplu în timp şi spaţiu prin partea întunecată a Los Angeles-ului, prin jocurile nu întotdeauna simple şi vesele ale copilăriei din satul bănăţean al bunicilor, printr-un alt sat, din Moldova, unde se cer încheiate socoteli vechi, prin lumea literară a Iaşiului, în care încearcă să supravieţuiască unul dintre tovarăşii de demult ai lui Marius, ultimul rămas în ţară. Iar în vîrtejul de întîmplări cînd tragice, cînd comice, apar cîteodată lucruri neînţelese şi înfricoşătoare. La începutul acestei istorii erau patru – patru copii care visaseră să ajungă Dincolo. Ca noi toţi, o întreagă generaţie care am tînjit şi mai tînjim încă după Tărîmul Făgăduinţei.

„Un autor plin de talent, care se mişcă lejer între Cehov şi Caragiale. Prima calitate a lui Gheo e că ştie să povestească în aşa fel încît cititorii să nu se plictisească, lucru rar la autorii români tineri.” (Ştefan Agopian)

Gheo Radu Pavel (n. 1969, Oraviţa). Absolvent al Facultăţii de Litere, Universitatea de Vest Timişoara (1994). Este redactor şi traducător al Editurii Polirom şi redactor al revistei Orizont din Timişoara. A publicat proză scurtă, eseuri, critică şi traduceri. Deţine rubrici permanente în săptămînalul ieşean Suplimentul de cultură şi în revistele lunare Orizont din Timişoara şi Noua literatură din Bucureşti.

Volume publicate: Valea Cerului Senin (proză scurtă, Athena, 1997); Despre science fiction (studii teoretice, ediţia I, Omnibooks, 2001; ediţia a II-a, Tritonic, 2007); Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a (eseuri, ediţia I, Polirom, 2003; ediţia a II-a, Polirom, 2005); Românii e deştepţi (eseuri, ediţia I, Polirom, 2004; ediţia a II-a, Polirom, 2006);Fairia – o lume îndepărtată (roman, Polirom, 2004); DEX-ul şi sexul (publicistică, Polirom, 2005), Numele mierlei (2008),Noapte bună, copii ! (2010). A coordonat împreună cu Dan Lungu volumul Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism (Polirom, 2008).

A fost distins, printre altele, cu premiul revistei Sfera politicii pentru cea mai bună traducere a unei lucrări de ştiinţe politice (Leo Strauss, Cetatea şi omul, Polirom, 2000); premiul Asociaţiei Scriitorilor din Timişoara pentru volumul Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a (2003); premiul „Ioan Slavici” pentru merite culturale (2005); premiul „Pro-Cultura Timisiensis” pentru merite culturale deosebite, acordat de Consiliul Judeţean Timiş (2005); premiul Asociaţiei Scriitorilor din Timişoara pentru volumul DEX-ul şi sexul (2005); diplomă de excelenţă în domeniul cultural, acordată de Primăria Timişoara (2007).

A apărut în mai multe antologii de proză şi eseuri din România, iar o serie de texte scurte i-au fost traduse în franceză, germană, maghiară, polonă, sîrbă, slovenă. în anul 2007 a scris o piesă de teatru, Hold-Up Akbar SAU Toţi în America, pusă în scenă de Teatrul Naţional din Timişoara.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (2003), al PEN CLUB România (2004) şi membru fondator al Asociaţiei Culturale CLUB 8, Iaşi.

Reclame

3 gânduri despre „Noapte bună, copii!

  1. Copiii din Romania incep sa semene cu cei din America. Nu mai au respect pentru cei mai in varsta decat ei, beau, fumeaza, devin infractori. Asta fiindca parintii sunt mult prea ocupati sa lucreaze 10-12 ore pe zi pentru a le asigura un trai mai bun. Iar cei care au avut norocul sa primeasca educatie pleaca din tara. Poate nu toti, dar majoritatea.

  2. Pingback: Lansare Radu Pavel Gheo @ Cartea de nisip | Fabricat în Timișoara

  3. multumesc Radu Pavel Gheo!
    Citind mi-am amintit ca fiecare OM are un vis….sau mai multe!
    important este sa nu uitam sa visam!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s