Gabriela Adamesteanu – „Provizorat” la Cartea de nisip


 

„Prin realismul meticulos şi valoarea documentară, prin coerenţa tramei de o tristeţe sfîşietoare, prin complexitatea personajelor, prin simplitatea stilistică, dar elocventă, punctată de rare mîngîieri poetice, prin reuşita transmiterii stărilor de nelinişte şi nesiguranţă, romanul Provizorat te (re)îndrăgosteşte intens de proza Gabrielei Adameşteanu, o autoare de raftul întîi în biblioteca literaturii noastre postbelice.” (Gabriela Gheorghişor)

„Cel mai specific roman al prozatoarei, mai liberă ca niciodată de a pune în toate ecuaţiile posibile individualul şi politicul, Provizorat probează faptul că Gabriela Adameşteanu s-a întors definitiv la literatură şi că lucrează în continuare la epopeea tulburatoare a înfăţişării «omului subt vremi».” (Alex Goldiş)

Provizorat se va impune atît ca un mare roman al destinderii, cît şi ca un roman al cuplurilor în totalitarism(e) şi al imposibilei intimităţi. O revenire în forţă a unei prozatoare de vîrf şi o carte de aşezat pe acelaşi raft cu Dimineaţă pierdută. ”(Paul Cernat)

Gabriela Adameşteanu a mai publicat romanele: Drumul egal al fiecărei zile (1975) şi Dimineaţă pierdută (1984) şi povestirile Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă (1979) şi Vară-primăvară (1989), precum şi două cărţi de publicistică – Obsesia politicii (1995) şi Cele două Românii (2000). În 2003, la Editura Polirom îi apare romanul Întîlnirea, reeditat, în versiune definitivă, în 2007. În 2008, Polirom a inclus cărţile Gabrielei Adameşteanu în colecţia sa de Opere.

 

Reclame

2 gânduri despre „Gabriela Adamesteanu – „Provizorat” la Cartea de nisip

  1. Pingback: Evive

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s