Timisoara – Istoria cu trandafir in dinti


„Rozele nu au nevoie de multa reclama, caci fiecare gradinar le cultiva. Fara roze nu este gradina.”– Indrumarul pentru gradinarit a lui Muhle.

Nu este o intamplare faptul ca Timisoara are atatea spatii verzi si atatea parcuri. Nu este o intamplare nici faptul ca orasul de pe Bega mai este denumit si orasul rozelor. Chiar daca semnificatia trandafirului nu se cunoaste cu exactitate (trandafirul alb facand parte chiar din emblema orasului la un moment dat), istoria moderna a acestuia incepe la Timisoara. Despre semnificatia trandafirului in imaginarul colectiv cred ca vorbeste cel mai bine urmatorul pasaj din carte „…trandafirul rosu aprins semnifica dragostea, chiar pasiunea, albul este simbolul puritatii, dar si al iubirii caste, galbenul trimite la starile crancene de gelozie, portocaliul poate fi asociat cu suferinta, cu disperarea, dar si cu nobletea spiritului, iar rozul aduce liniste si bucuria jocului”.

Parcul Poporului, Parcul Copiilor, Parcul Central, Parcul Rozelor, Gradina Botanica sunt doar cateva din spatiile Timisoarei consacrate in principal culturii trandafirilor. De-a lungul vremii, au existat specialisti horticultori, rozaristi si peisagisti celebrii care au contribuit la fata orasului.

Inovatiile in arta amenajarii gradinilor din marile orase ale Europei se fac simtite si in Mica Viena, denumire pe care Timisoara a primit-o atat din cauza similitudinilor arhitecturale din centrul orasului si din zona istorica a acestuia cat si datorita preocuparilor legate de horticultura si peisagistica in general. Este putin stiut faptul ca Timisoara are propriile soiuri de trandafiri, create aici de catre Wilhelm si Arpad Muhler, tata si fiu. Wilhelm a creat in 1888 Madame Josephine, iar Arpad, a creat peste 20 de noi soiuri intre 1923 si 1929 printre care se numara Reine Maria de Roumania si Banater Roze. Arpad Muhle este considerat cel mai mare gradinar timisorean, a lucrat pentru coroana Romaniei, pentru regele Bulgariei si pentru ultimul sultan al Imperiului Otoman.

In 1904, la Timisoara are loc prima expozitie de trandafiri a Asociatiei Horticultorilor din Ungaria. Conform statisticilor, in acea perioada Timisoara producea cca. jumatate de milion de trandafiri anual insumand 2000 de soiuri si varietati. Soiurile reprezentative au fost alese sa faca parte dintr-o colectie publica. Este vorba despre ceea ce va deveni, incepand cu 1928, Parcul Rozelor.

Vasile Ciupa si Lucian – Vasile Szabo ne propun prin „Roze de Timisoara” atat o lucrare de istorie cat si un ghid practic de crestere a trandafirilor. Cartea ilustreaza la propriu si atat de colorat un aspect extrem de important din viata Timisoarei. O istorie a orasului prin trandafirii sai si prin personalitatile ce au contribuit la frumusetea unica a orasului rozelor.

Asadar, daca vreti sa stiti mai multe despre trandafiri si cultivarea lor, daca vreti sa aflati cum s-au infiintat parcurile celebre din Timisoara sau daca vreti sa stiti ce personalitati istorice au influentat estetica orasului, cartea Roze de Timisoara poate fi lectura perfecta.

Cartea se gaseste la Cartea de nisip si costa 30 de lei.


Reclame

Un gând despre „Timisoara – Istoria cu trandafir in dinti

  1. Pingback: Istorie si trandafiri de Timisoara « Cartea de nisip

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s