Bine te-am ratacit, Incognito!


Domnul Incognito rătăceşte
prin Europa

Proza lui Bogdan Munteanu este făcută să aibă succes la publicul tânăr, ceea ce nu i deloc puţin. Am constatat acest fapt cu prilejul lansării primului său volum, Vals pe fire de păianjen, la Biblioteca Centrală Universitară din Timişoara. A contribuit la reuşită şi felul de a fi al autorului, franc şi cuceritor. Remarcam atunci, în consens cu scriitorul şi editorul Mircea Petean, exce­lenta priză la cotidian, dar şi tentaţia de a conduce uneori textele poantă spre zonele absurdului sau ale fantasticului terorizant.

Nu mă îndoiesc că, şi în cartea de faţă, Bogdan Munteanu a găsit reţeta de a seduce cititorul, dar şi perspicacitatea de a şi croi, în cunoştinţă de cauză, propriul itinerar de prozator. Pretextul îl constituie hoinăreala lui Incognito (acel alter ego sătul de „traiul făr’ de har din spatele baricadelor”) prin Europa de astăzi, iar consecinţa o repre­zintă rândurile de faţă – un pseu­do jurnal de călătorie. De aici se deschide posibilitatea de a aborda diferit fiecare bucată, astfel că asistăm la alternanţa prozei blitz cu prozo poemul, cu micro nu­vela, cu juxtapunerea monolo­gurilor, cu textul exclusiv dialogat. Drept urmare, vom avea parte de şiruri scrise acid, spumos, graţios, candid, candid pervers, grav, sum­bru etc. Bogdan vine cu Europa lui, care înseamnă turişti ciudaţi sau doar stupizi, ghiduri de călătorie inutile şi terifi­an­te, gaz­de insistente/ingenioa­se/misterioase, biro­cra­ţie englezească sau cipriotă, exerciţii de socializare pe o terasă ş.a.m.d.

Închei cu un citat grăitor din Spiritul metroului: „Vagoanele mustesc de frustrare, teamă, extenuare. Privesc de 30 de minute costumul englezului vlăguit, barba musul­manului încărunţit, vesta indianului fosfo­res­cent, mâinile fine ale siriencei neadaptate, palmele negrului bătătorit, părul polonezei spălăcite. Niciun zâmbet, nicio vorbă. O tensiune fără margini.”

Viorel Marineasa

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s