BiJuTerii


Ieri am participat la un eveniment, as indrazni sa spun inedit, pentru Timisoara, si anume o expozitie de carte. Organizatorul a fost Biblioteca Judeteana Timis (BJT), institutie aflata „in adormire” pana nu demult. De curand BJT are un nou director, scriitorul si jurnalistul Tudor Cretu, care de cum a fost investit in functie a si inceput sa scoata la lumina valorile pe care biblioteca le conserva.

Intr-un spatiu cat se poate de potrivit, mansarda bastionului Theresia din Timisoara, cei prezenti au putut admira cea mai veche carte din biblioteca judeteana, un incunabul din anul 1500. Pe langa aceasta au putut fi privite si chiar rasfoite unele carti si periodice din toata perioada desfasurata de la inceputul tiparului incoace.

Evenimentul s-a dovedit a fi o calatorie in timp dedicata obiectului care sta la baza culturii, obiectului care conserva, transmite, invata valori, idei, ganduri, arta. Suport ce sta la baza civilizatiei, cartea reprezinta, dincolo de statului ei de suport si depozitar al informatiei, un obiect de arta.

Cu totii stim cum arata o carte veche, poate ca nu toti stim cu cata truda si talent erau tiparite cartile inainte de tiparul modern, poate ca nu toti am auzit de Ex libris sau de Rune insa cu totii am auzit de e-book. Mai jos puteti vedea cateva dintre cartile expuse:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s