Culoarea: istorie, numar, armonie – Adrian Mihail Marian


Librăria Cartea de nisip vă invită luni, 27 iunie, de la ora 18:00, la lansarea cărților: O ISTORIE ORDONATĂ A CULORII și CULOARE, NUMĂR, ARMONIE. Vor vorbi: Prof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru și editorul Ioan Laslău.

O istorie ordonată a culorilor reprezintă umplerea unui gol în literatura românească de specialitate, fiind o istorie cronologică a celor mai importante contribuții pe care filosofi, artiști, scriitori și oameni de știință le-au avut în definirea sistemelor de culori, începând din antichitate și până astăzi. Democrit, Aristotel, Leonardo da Vinci, Paolo Veronesse, Issac Newton, J. W. Ghoette, Arthur Schoppenhauer, Eugene Delacroix, Vincent van Gogh, Vasilly Kandinsky, Paul Klee, sunt cateva nume care au adus contribuții în acest domeniu, la care se adaugă numeroși fizicieni, matematicieni, fiziologi, astronomi și muzicieni. Toate aceste lucruri fac din fenomenul cromatic o chestiune transdisciplinară.

Culoare, numar, armonie este transpunerea culorii în număr și sistem. Aceasta carte reprezintă, ca și cea de mai sus, rezultatul a zeci de ani de studii pe carte autorul le-a întreprins în domeniul fenomenelor cromatice. Fizica și fiziologia ochiului, radiația elegtromagnetică, tonul cromatic, legatura dintre număr și culoare, acorduri și armonii cromatice, prezentarea sistemului românesc de culoare „S. C. R. 5969”, legătura dintre sunet și culoare, sunt chestiuni tratate în acest volum.

Adrian Mihail Marian este designer şi profesor universitar. Născut în anul 1955, la Deva unde a urmat şi liceul de Muzică şi Arte Plastice, a absolvit Institutul de Arte Plastice „ Ion Andreescu” din Cluj Napoca, promoţia 1979.

A adus contribuţii relevante la apariţia, în ţară a primului autoturism de foarte mic litraj. A participat cu numeroase proiecte la realizarea conceptului Ludic care a fost „Parcul Copiilor” din Timişoara.

A înfiinţat învăţământul superior de Design de stat în Timişoara şi l-a organizat pe cel privat, fiind decan al Facultăţii de Design din cadrul Universităţii „Tibiscus” în perioada 1991 – 2010. A realizat in cadrul firmei „AM Design” cateva zeci de proiecte pentru produse cum ar fi: autoturisme, corpuri de iluminat, jocuri si jucarii, obiecte de şedere, programe publicitare si elemente de identitate vizuală. A realizat un număr impresionant de expoziţii personale şi colective în ţară şi în străinătate în domeniul artei optice şi a designului de produs şi a participat la numeroase manifestari ştiinţifice nationale si internationale.

Este doctor în inginerie mecanică (cum laudae) al Institutului Politehnic din Timişoara, realizând teza de doctorat cu titlul „Contribuţii la parametrizarea fenomenelor cromatice – aplicatii interdisciplinare” 2002. Este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Asociaţiei Internaţionale de Arte Plastice (I.A.D.)

A publicat mai multe volume de specialitate dintre care menţionăm:

– „ Design cibernetic” – 2001

– „ O istorie a ordonării culorilor” 2003

– „ Antropometrie şi anatomie pentru design„ – 2006

– „ Culoare, număr, armonie” – 2006

– „ Structuri generative tip moire” – 2008

A contribuit substanțial la traducerea lucrărilor:

– Johannes Itten – „Arta culorii”

– Rolf Garnich – „Construcții estetice și design”

– Eskild Tyalve – „Industrial design”

– William C.Setz- „The responsive eye”

– Sandor Kiraly –„Estetica culorilor”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s