Neagu Djuvara – Povestea neamului românesc


Niciodată nu m-am înțeles bine cu materia numită istorie. Date, tratate, evenimente, surse, documente, interpretări, manipulări etc. Din această cauză m-am ales cu un handicap: mari sincope în domeniu. De curând, căutând ceva să citesc, ceva care să nu presupună mari eforturi, să nu trebuiască să stau cu creionul în mână, cum se zice, am pus mâna pe „O scurta istorie a românilor povestită celor tineri” de Neagu Djuvara apărută la editura Humanitas în 2010.

Aceasta carte a fost scrisă pentru mine iar dacă este un bestseller este pentru că există, probabil, mulți ca mine, ignoranți față de istoria neamului românesc sau pur și simplu oameni care se mulțumesc cu ce au dobândit în școala noastra românească.

Nu acesta este, însă, motivul principal pentru care recomand această carte. Funcția ei, dincolo de a oferi date, este și una narativă. Este o istorie redată oral și transcrisă ulterior sub forma de carte. Este o istorie obiectivă în formă literară, presarată cu opiniile pertinente ale autorului care, de departe, deține farmecul povestitorului așa cum puțini il dețin.

Cartea este, cum am spus deja, un bestseller ce nu mai are nevoie de prezentare sau recomandare și cu siguranță că toata lumea a auzit de ea. Am convingerea că, la fel ca și mine, nu toată lumea a citit-o, așa că o recomand cu căldură nu numai celor tineri ci tuturor românilor de bun simt.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s