Maimuța goală – omul animal


Ce-ar fi dacă în loc de serviciu am citi vânătoare, în loc de casă am citi adăpost, în loc de căsătorie am citi pereche-cuplu, în loc de soție am citi pereche și așa mai departe? Inseamnă că vom analiza omul din punctul de verdere al apartenenței sale la regnul animal. Este ceea ce ne propune Desmond Morris în cartea sa Maimuța Goală aparută la editura Art.

Ceea ce este atât de diferit la om față de restul animalelor s-ar putea să fie dobândit pe parcursul evoluției noastre datorită unor așanumite breșe în structura evolutivă a speciilor. Cultura înteleasă aici ca adaos de valoare adăugat lucrurilor, sentimentele complexe, socializarea, rațiunea, autoreflexia ș.a. se dovedesc a fi consecințe ale adaptării maimuței fără păr și fără coadă la factori de mediu diferiți de coronamentul copacilor și mult mai săraci din punctul de vedere al hranei. Omul coboară din copac și se confruntă cu noi probleme. Nu poate să facă față evolutiv speciilor de carnivore, vânători prin excelență, deci își va dezvolta creierul, va gândi mai mult, va căuta soluții alternative. Apar condițiile sociale. Omul constată că e mai bine în grup și începe să se organizeze. Se împart rolurile, sexul devine tabu, apare cultura. Comunicarea devine și ea din ce în ce mai complexă. De ce toate acestea? Nu pentru că omul ar fi un înger decăzut. Edenul din care a căzut omul reprezintă coborarea acestuia din grădina plină de fructe pentru culegerea cărora nu trebuiau calități speciale, reprezintă coborarea omului din copac.

Cartea ne propune o călătorie către originile omului, origini pe care acesta tinde să le uite. O viziune argumentată asupra dezvoltării omului animal. Maimuta goala este o carte care continuă cu succes Originea speciilor, celebra lucrare a lui Charles Darwin.

Desmond Morris (n. 1928) a realizat multe documentare şi programe de televiziune despre comportamentul uman şi animal. Datorită abordărilor sale prietenoase şi accesibile, a devenit cunoscut atât adulţilor, cât şi copiilor şi este în prezent unul dintre cei mai populari prezentatori de programe de istorie naturală.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s