Mark Twain – personaj al operelor lui Samuel Langhorne Clemens


Nu sunt scriitor dar îmi imaginez că atunci când vezi literatură în jurul tău, a fi scriitor rămâne o chestiune de exercițiu. Mark Twain, exemplul copilăriei, este considerat unul dintre cei mai mari scriitori americani ai zilelor lui. Autobiografia sa nu este cu nimic mai mult decat oricare alt roman al său, romanul vieții lui. Găsim aici un personaj care trăiește literatura pe care tot el o și scrie și pe care ne-o transmite cu forța cu care o trăiește, prin asta făcându-ne și pe noi să vedem în fața ochilor realitatea literară văzută prin ochii unui autor, umorist, personaj, copil neastâmpărat, sărac, bogat, călător, scriitor. Găsim în persoana lui Samuel Langhorne Clemens un univers complet, germenele unei realități legitime. Găsim personajul care stă la masă cu regi dar pentru care omul de rând reprezintă punctul central de interes, pentru care omul de rând este resursa marilor reflecții.

Autobiografia lui Mark Twain ne pune în fața ochilor realitatea ca ficțiune, aflăm de aici că lumea lui Tom Sawyer există, la fel cum și celelalte personaje zugrăvite de autor, au un corespondent în realitate. Autoironia, cred, este leacul și metoda prin care acest univers iese la iveală deasupra penuriei și a situațiilor „lumești” prin care autorul trece defapt.

Găsim, așadar, în această autobiografie un om, o poveste, un loc, o perioadă și un mod de gândire. Găsim seninătate, copilărie, creație, dar mai ales ceea ce dă gravitate lucrurilor – autoironia și umorul de grad superior, de multe ori autoreflexiv.

Samuel Langhorne Clemens (n. 1835-1910) , cunoscut sub pseudonimul literar Mark Twain, a fost un scriitor, satirist şi umorist american, autorul romanelor „Aventurile lui Tom Sawyer”, „Prinţ şi cerşetor”, „Aventurile lui Huckleberry Finn” şi „Un yankeu la curtea regelui Arthur”.

În ciuda problemelor sale financiare, Twain a fost renumit pentru umorul şi buna sa dispoziţie, datorită cărora s-a bucurat de o popularitate imensă în întreaga lume. La apogeu, el a fost probabil cel mai popular american din acea vreme.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s