Dezbatere: Biserica și Împărăția de Giorgio Agamben


Librăria Cartea de Nisip și asociația Pro Logos vă invită joi, 6.12.2012, ora 18, la o dezbatere pe marginea eseuluiBiserica și Împărăția de Giorgio Agamben. Invitat dr. Robert Lazu.

Afis_Pro_Logos

 

GIORGIO AGAMBEN (n. 1942) este unul dintre cei mai importanţi filozofi italieni contemporani. A urmat studii de drept şi filozofie, încheiate cu un doctorat despre gândirea politică a lui Simone Weil. A participat la seminarele despre Heraclit şi Hegel ţinute de Martin Heidegger, care a exercitat, alături de Walter Benjamin, o influenţă hotărâtoare asupra gândirii sale. A predat la numeroase universităţi europene şi americane, iar actualmente predă la Institutul Universitar de Arhitectură din Veneţia şi la Collège International de Philosophie. Domeniile sale de predilecţie sunt estetica şi filozofia politică, în care se înscriu majoritatea studiilor şi eseurilor sale.

În cele trei scurte eseuri reunite în volumul Prietenul și alte eseuri (Humanitas 2012), Giorgio Agamben realizează tot atâtea fulgerătoare incursiuni în universul unor concepte fundamentale pentru lumea de azi. În demonstraţii strânse, de o extremă densitate, cu ocoluri prin istoria gândirii occidentale de la Aristotel la Hegel, Heidegger sau Foucault, filozoful italian arată că firescul esenţial al gândurilor şi faptelor noastre se sprijină pe o tradiţie multiseculară, mereu pusă în cauză, mereu reinterpretată, dar mereu prezentă în fundal – iar nefirescul lor, ameninţând câteodată să ia forme monstruoase, pe ignorarea sau pe uitarea ei. Întoarcerea către trecut, căutarea propriilor rădăcini, pare să spună Agamben, este cea mai urgentă acţiune pe care trebuie s-o întreprindă omul modern căzut sub semnul pierderii înţelesurilor.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s